Schutt udowadnia, że nawet książka o kanibalizmie może być napisana z poczuciem humoru i polotem, stanowiąc przeciwieństwo nudnej, akademickiej lektury, będąc pierwszorzędną rozrywką. Amerykanin znalazł idealny balans pomiędzy operowaniem naukowymi faktami, wysuwaniem śmiałych hipotez, epatowaniem makabrycznością i obrzydliwością antropofagii oraz pikantnym humorem. Zabrani zostajemy w fascynująca podróż zaczynającą się od świata owadów, a kończącą na współczesnych przypadkach kanibalizmu czy placentofagii (sic!). Wiedza i przeprowadzone przez Schutta prace naukowo-badawcze imponują, nigdy jednak nie przytłaczają czytelnika, bowiem Nowojorczyk podaje je w lekkiej, anegdotycznej formie. To jedna z tych niepozornych książek, które potrafią zmącić dotychczasowe poglądy i zmienić sposób, w jaki postrzegamy świat.

Cannibalism: A Perfectly Natural History
Bill Schutt
Algonquin Books, 2017
[Książkę czytałam w języku angielskim; powyższa ocena dotyczy tej wersji językowej]
Komentarze